Afrika Dél-Afrika

Top 10 tennivaló és látnivaló Fokvárosban

Kevés még egy olyan hely van ezen a világon mint Dél-Afrika. Meghatározó múltal rendelkező multikultúrális ország csodálatos természeti adottságokkal és színes vadvilággal. Nemzeti parkok és első osztályú strandok sokasága található karnyújtásnyira a belvárostól.

1. Table Mountain Nemzeti Park

Table Mountain felhőfágyolban.

Az ikonikus Table Mountain minden kétséget kizáróan a turisták elsőszámú kedvence. A Fokvárosra néző hegyvonulat végig szeli a Fok-félszigetet, a legmagasabb pontja 1085 méter és mindenképpen kötelező darab a Dél-Afrika bakancslistán. 

A legrövidebb és legkényelmesebb út a csúcsra, ha a Table Mountain kötélpályát választjuk, csak mindenképpen győződjünk meg róla, hogy nyitva van-e aznap, ugyanis nem ritkán előfordul, hogy az erős szél miatt ideiglenesen lezárják.

2. Boulder’s Beach

Pingvinkolónia a Boulder’s beachen.

A Simon’s Town-tól 5 perc kocsikázásra található tengerpart ad otthont a Dél-Afrikában honos afrikai pingvinek egy koloniájának. Boulder’s Beach egyébként a nevét az itt található hatalmas méretű gránit szikladarabokról kapta, amik megvédik a partot az erős széltől, így tökéletes környezetet teremtve a pingvineknek. A pingivnekkel teli fehér homokos tengerpart teljesen el van kerítve és az állatokat is csak egy három felé elágazó sétányról figyelhetjük meg. A strandra a belépő R65.

3. Jóreménység Foka

Az afrikai kontinens legeslegdélnyugatibb pontja, ahol az Atlanti és az Indiai óceán találkozik.

Fokvárostól 60km-re, délre helyezkedik el a “Cape Point Nature Reserve” nemzeti park, ahol az Atlanti és az India óceán találkozik. Itt található “az afrikai kontinens legeslegdélnyugatibb csücske” tábla is, ami előtt mindíg hosszú sorok kigyóznak, várva az alkalmat, hogy megörökítsék a tökéletes szelfit…  

A park növény és állatvilága nagyon változatos, a leghírhedtebb állatok a park páviánjai, akikkel szemben óvatosságra intik a parkban túrázokat. Itt található a Két Óceán étterem, ahol egy laza strucc pizza közben élvezhetjük a gyönyörű kilátást. Az étteremtől tíz perc (felfelé) séta az Old Cape Point Lighthouse, ahonnan festői rálátás nyílik a partot csapkodó királykék hullámokra.

A temérdek operátor közül a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás, ha a piros buszos CitySightSeeing céget választjuk. R550 ellénében szerveznek napos túrákat és a jegyet online is meg lehet venni.

4. Robben sziget

A Robben szigeten található börtön bejárata.

A Fokvárostól nagyjából 12km-re található Robben sziget népszerű uticél az utazók körében. Az aprócska sziget a két évszázados kegyetlen elnyomás és a remény győzelmének szimbóluma. A 17. századtól börtönként üzemeltetett szigeten raboskodott a szabad és demokratikus Dél-Afrika volt vezetője, Nelson Mandela is, aki 18 évet töltött itt el, szigorított biztonsagú körülmények között.

TIPP: A belvárosi District Six Museum és a szigeten müködő Robben Island Museum (RIM) remek lehetőség betekintést nyerni az ország Apartheid korszakába.

5. Cliffton Beach és Camps Bay

A Cliffton beachen találhatók Dél-Afrika legdrágább ingatlanjai.

Cliffton Beach és Camps Bay a Table Mountain atlanti oldalán egymás mellett elhelyezkedő két különböző partszakasz. Ez a két városrész ad otthont Dél-Afrika legdrágább ingatlanjainak, nem csoda hiszen a domoldalra épült luxusapartmanokhoz magazinba illő fehér homokos tengerpart, mesés atlanti kilátás és extra közbiztonság jár.

Cliffton beach négy strandból áll, amiket nemes egyszerűséggel Cliftton 1,2,3 és 4-nek kereszteltek el, míg Camps bay egy hosszabb sétányszerű partszakasz tele pálmafákkal, puccos éttermekkel és koktélbárokkal.

6. Muizenberg

Muizenberg beach színes öltözőfülkéi.

A Fokvárostól 30 percre található Muizenberg a szörfösök fellegvára. Úgy tartják, hogy Dél-Afrikában ezen a parton szörföztek először. Egyébként a híres bűnügyi regényírónő, Agatha Christie is ide járt szörfözni.

Mivel a városka a False Bayben fekszik itt pár órával tovább tartanak a nappalok, nem úgy mint a félsziget másik felén, ahol a hegyek hamar leblokkolják a lenyugvó nap utolsó sugarait.

TIPP: Ezekben a vizekben jelen van a föld egyik legveszélyesebb ragadozója, a nagy fehér cápa. Ezért szörfözés előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az aktuális cápahelyzetről. Bővebb információkért látogasd meg a Shark Spotters weboldalt vagy töltsd le az appot Androidra / Iphonera!

7. Victoria & Albert Waterfront

V&A Waterfront látképe.

A V&A Waterfront nevét Viktrória királynőről és második fiáról, Alfredről kapta aki a királyi családból elsőként látogatta meg az itt letelepedett gyarmatosítókat. A komplexum 123 hektáron helyezkedik el és ez Dél-Afrika egyik legidősebb kikötője. Az angolszász épületek, bevásárlóközpontok, pubok és a tetszetős kikötői éttermek évente nagyjából 23 millió látogatót vonzanak ide. Itt található még többek között a Two Oceans Aquarium és a Zeitz Museum of Contemporary Art Africa is.

8. Bálnanéző túra

A vízből kicsapodó déli simabálna.

Dél-Afrika vizeiben összesen 37 bálnafaj honos, de ezek közül is a legjelentősebbek a minden évben ide vándorló déli simabálnák. A szezon Júniustól késő Októberig tart, ilyenkor a bálnák azért jönnek, hogy utódot nemzenek és felkészítsék a bocsaikat az elöttük álló hosszú útra. 

Ha szerencsénk van, májustól decemberig láthatunk még hosszúszárnyú bálnákat és közönséges barázdásbálnákat is illetve más különböző delfinfajokkal is találkozhatunk. A félsziget legismertebb bálnanéző pontja ugyan Hermanus, de a bálnák majdnem a teljes déli part mentén végigvonulnak Fokvárostól kezdve egészen Durbánig.

9. Township Túra

Életkép Langából.

Dél-Afrikában öszesen 22 township található, a johannesburgi Soweto a legnagyobb, több mint 1,2 millió lakossal, míg a Fokvárosban található Khayelitsha valamivel kevesebb mint 400.000 lakost számol. Ezek a townshipek eredetileg külvárosi munkásnegyedek voltak, többnyire fekete férfiak számára fenntartva, akik a városban dolgoztak. Később, az apartheid idején ide szegregálták a fekete közösségeket.  

Mindenképpen érdemes befizetni egy ilyen kúltúrális élményre hiszen ezeknek a túráknak pont az a lényege, hogy betekintést nyújtsanak az ott élő közösségek mindennapjaiba és így megismerhetjük Dél-Afrika egy másik oldalát is.

10. Shark Cage Diving

Gansbaai, a világ nagy fehér cápa fővárosa.

A Fokvárostól 160km-re található Gansbaai, ahogy a helyiek mondják, a világ cápafővárosa. A kis kikötőben szinte csak a “Shark Diving” cégek épületei állnak közvetlenül egymás mellett. Nagyjából minden operátor 3 túrát szervez naponta az időjárástól függően. A célállomás a 20 percre található Dyer szigetek ahol a nagy fehér egyik kedvenc zsákmányállata, a dél-afrikai medvefóka él. Itt egész évben nagyon jó a cápaaktivitás, nincs szezonhoz kötve. Az adrenalin-keresőknek mindenképpen kötelező darab és ha nem is feltétlenül merülünk, a hajóról is megcsodálhatjuk bolygónk egyik legretegettebb ragadozóját. 

Fotó kredit: Lone Traveler | Sheree Zielke/flickr David Rosen/flickr | Harold Moses/flickr

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Az email címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük.

*