Ázsia Indonézia

6 dolog amit nem érdemes kihagyni, ha Balin jársz

Bali mágikus szigete megannyi kúltúrális és lenyűgöző természeti csodát tartogat. Ősi templomok, mesés tájak, színes kúltúra és érdekes kalandok várják az ide látogatókat. Hogy megspóroljak neked egy kis időt, összeszedtem a 6 legérdekesebb látnivalót és tennivalót, amit mindeképpen ki kell próbálnod, ha az indonéz szigeten jársz.

1. Látogasd meg a helyi templomokat

Tanah Lot Templom – Bali (flickr)

A leglátogatottabb helyek Balin kétségkívül a templomok. Talán több is van belőlük mint amennyit az ember meg tud nézni egy lendülettel. A legtöbb nagy templomhoz drámai tengerparti látvány is társul: A sziget déli csücskén található, az egyik legtöbbet látogatott templom a Pura Luhur Uluwatu. A templom egy délnyugati sziklacsúcson helyezkedik el, 70 méterrel a hullámok felett. A másik “képeslap” templom a Tanah Lot, Kutától kicsit feljebb, szintén a tengerpart mellett helyezkedik el. Mindkét templom lenyűgöző látvány a naplementében, ha nem bánod a sok turistát.

A harmadik, egyben legnagyobb templom, a gyarkan csak Bali “anyatemplomaként” emlegetett Besakih Temple. Az óriási templom-komplexum 1000 méterrel a tengerszint felett fekszik, 23 kisebb templomot foglal magába és nagyjából 70 különböző fesztivált tartanak itt egy évben. 

2. Hintázz egyet a rizsteraszokon

Tegallalang Rizsterasz – Ubud

Mostanában egyre nagyobb őrület a rizsteraszok tetején két pálmafa közé kifeszített hintán himbálózni. Kétségkívül remek élmény lehet, bár enélkül is érdemes meglátogatni legalább egyet a Balin található nagyobb rizsteraszok közül. Talán az egyik legismertebb az Ubudon található Tegallalang rizsterasz. A központból körübelül 15 perc taxival, közvetlen a főút mellett, ahol számos étterem és kávézó várja az ide látogatókat rizsteraszos kilátással.

3. Sétálj majmok között Ubudon

Majomcsalád- Monkey Forest – Ubud

Ubud második számú látnivalója a Padangtegal falu szívében található Monkey Forest. Az aprócska erdő körbe van kerítve, a belépő 50,000 indonéz rúpia (kb. 930 forint). A helyiek fontos spirituális, gazdasági és természetvédelmi központként tartják számon a majom szentélyt, ami kicsivel több mint 700 majomnak ad otthont.

4. Mássz meg egy vulkánt

Mount Batur hajnalban -Bali (flickr)

Ha egy kis kalandot keresel, miközben Balin nyaralsz, fontold meg, hogy megmászol egy vulkánt. Indonézia szigetein több mint 139, míg Balin ezek közül 3 nagy vulkán található:

  • Mount Batur: A Mt. Batur aktív vulkán. A három közül ezt a legkönyebb megmászni, egy laza séta csak a csúcs. A csoportos túrákon általában hajnalban kezdenek, hogy napfelkeltére felérjenek.
  • Mount Agung: Szintén müködő vulkán, közepes gyakorlotságot igényel. A maga 3031 méterével, ez Bali legmagasabb pontja.
  • Mount Catur (BRATAN CALDERA): Ősi vulkán, meseszép természeti adotságokkal. Tavak, vízesések és botankius kertek ölelik körül. Minimális erőnlétet igényel.
Áprilistól szeptemberig (száraz évszak) van a legjobb idő, hogy vulkánt másszunk. A nedves szezonban a pályák sárosak és csúszósak, ami megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a feljutást a csúcsra.

5. Tanulj meg szörfözni

MySurf szörfiskola – Seminyak beach

Ha még nem szörföztél, de szeretnéd kipróbálni, nincs is erre tökéletesebb hely mint Bali. A legtöbb strandon hemzsegnek a pro szörfösök – ami első hallásra kicsit elbátortalaníthat. Kezdőként a legjobb hely, ahol kiderítheted, hogy “goofy” lábad van-e, nem más mint, Kuta. A homokos strandon hemzsegnek a szörfiskolák és a szörfdeszka kölcsönzők, ahol 20,000 és 25,000 rupiáért kölcsönözhetsz deszkát egy órára.

Kután a hullámok a legkisebbek a reggeli órákban, míg a tapasztaltabb szörfösöknek való, nagyobb hullámok általában délután érkeznek az áramlatokkal.

6. Búvárkodj a USS Liberty hajóroncsnál

A USS Liberty közelében – Tulamben

Tulamben egy kis falu Bali északkeleti partján, amelyet fekete homok és ökölméretű vulkáni kőzetek borítanak. A USS Liberty (vagy USAT Liberty) egy amerikai teherhajó volt. 1942 januárjában a Fülöp szigetekre tartott a rakományával amikor egy japán tengeralattjáró megtorpedózta. A hajót Bali szigetén kényszerültek kikötni, ám a Mount Agung 1963-as kitörését megelőző földrengesék miatt jobbnak látták otthagyni, ami végül elsüllyedt amikor a vulkán kitört.

A hajóroncs 1980-as felfedezése óta ez a kis öböl Bali egyik legforgalmassabb merülőhelye. A roncs különböző halfajoknak ad otthont és a világ egyik legkönnyebben merülhető roncsaként tartják számon. Tulamben merülőhelyei nem csak a tapasztaltabb, de a kezdő búvároknak is remek lehetőséget nyújtanak a képességeik fejlesztésére illetve a színes indonéz vízivilág megismerésére.

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Az email címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük.

*