Ázsia Thaiföld

Egzotikus kígyófarm Bangkok szívében

Thaiföld területén több mint 200 különböző kígyófaj honos, ezek közül 60 mérges. Bár a kígyómarások száma több ezerre tehető évente, szerencsére a halállal végződő esetek száma igen elenyésző. A lakosság nagy része csak nagyon keveset tud a különböző fajok viselkedéséről illetve a helyes kezelésükről. Az országban számos etikátlan túrista kígyófarm üzemel, ám egyik sem hasonlítható a Bangkok szívében található, a Thai Vöröskereszt részeként működő kígyófarmhoz.

Az informatív jellegű kígyófarmot 1923-ban alapították és a város legrégebbi látnivalói közé tartozik. A személyzet a kígyókat mindig tisztelettel kezeli, így a farm teljesen etikus és családbarát. A kígyófarm kiváló időtöltést nyújt az ide látogatók számára – függetlenül attól, hogy az érdeklődésünket szeretnénk kimutatni vagy épp a félelmeinket táplálni.

Bangkok kígyófarm - Sziámi köpködő kobra.
Bangkok kígyófarm – Sziámi köpködő kobra.

Egzotikus kígyófarm, oktató jelleggel

A bangkoki kígyófarm nagyjából 1500db kígyót számlál és olyan különböző fajoknak ad otthont, mint az elektromos zöld fakígyó, a szivárványsikló (melynek színei a fényben változnak), a patkánysikló, vagy a mergéről méltán híres király kobra és a halálos fekete és sárga csíkos krait. A kígyógazdaságot eredetileg a kígyóméregben rejlő összetevők kivonására és tanulmányozására hozták létre. A farmal szorosan együtt működő Queen Saovabha Memorial Intézet a mérgező kígyók tenyésztésére és a mérgekből kivont antiszérumok előállítására specializálódott.

Oktató jelleggel, az intézmény naponta tart a méregfejés teknikáját bemutató nyilvános demonstrációkat és a különböző kígyófajok viselkedését szemléltető előadást. Ez utóbbi bemutatja, hogyan lehet megkülönböztetni egymástól és biztonságosan kezelni a különféle kígyófajokat. A látogatóknak arra is van lehetőségük egy-egy bemutató után, hogy pitonnal vagy óriás albínó boával a nyakukban fényképezkedjenek.

A 2009-ben felújított farmon a szabadtéri szerpentárium mellet, van egy beltéri múzeum is, amely interaktív módon mutatja be a kígyók életciklusait, anatómiáját, toxikológiáját, mitológiáját és arra is megtanít, hogy hogyan nyújtsunk elsősegélyt egy kígyóharapást szenvedett áldozat számára.

Bangkok kígyófarm - Kígyóméreg-fejés közben.
Bangkok kígyófarm – Kígyóméreg-fejés közben.

Nyitvatartás és egyéb infók

A nyitvatartási idő hétköznap 9: 30-tól 15: 30-ig, hétvégén pedig 9: 30-tól 13: 00-ig tart. A reggeli a legjobb alkalom a látogatásra, mivel a kígyók ebben a napszakban a legaktívabbak. A kígyó-fejés angol nyelvű kommentárral minden délelőtt 11-kor kerül megrendezésre, majd az ezt követő kígyó-show 2:30-kor (csak hétfőtől-péntekig).

A farm a Lumpini park közelében helyezkedik el, kb. 5 perc sétára a Silom MRT állomástól, így könnyedén megközelíthető. Térkép

Belépődíj: Felnőtt 200 Baht (1750 HUF), Gyermek 50 Baht (500 HUF).

Fotó & videó kredit: Lone TravelerWoody Li/Flickr | seua_yai/Flickr

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Az email címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük.

*