Ázsia Indonézia

Nyepi: minden amit tudnod kell a balinéz újévről

A Balin az új évet hat napig ünneplik. A harmadik nap a Nyepi, avagy a csend napja. Ilyenkor az egész szigeten megáll az élet. Nincs menetrend szerinti repülőjárat, senki nem mehet ki az utcákra (beleértve a turistákat is), minden zárva van, nincs közvilágítás és sok helyen még a netet is lekapcsolják. Az utcákon az úgynevezett Pecalang rendőrség járőrözik, akik a csendet felügyelik.

Pecalang rendőrség Ubud utcáin – Bali

Nyepi minden évben a tavaszi nap-éj egyenlőség idejére esik. Egyesek szerint ez a nap a pihenésről szól, míg mások a földanyának tulajdonítják. Csend, önreflexió, meditáció és bizonyos esetekben böjt jellemzi.

A Nyepi nemzeti ünnep Indonéziában és, bár más hindu közösségek is követik a hagyományokat, a Balin történő ünnepséghez semmi sem fogható a világon.

Mielőtt minden csendbe borul

Az ogoh-ogoh szobrokat ilyesztő külső és aprólékos munka jellemzi.

A balinéz új év egyik legérdekesebb (és legzajosabb) része az Ogoh-Ogoh felvonulás. A helyiek tradicionális hindu öltözékben, fáklyákkal, zajongva vonulnak végig az utcákon, így űzve el a gonosz szellemeket. Ezeket a szellemeket az úgynevezett ogoh-ogoh szoborfigurák testesítik meg, amiket a felvonulás részeként be is mutatnak, majd később pedig megsemmisítenek. Némelyik szobor igen magas, akár elérheti a 10-12 métert is. A szobrokat méretüktől függően 10-15 ember cipeli egy bambusz keret segítségével. 

A felvonulás minden évben helyi idő szerint 19:00 körül kezdődik.

Ngembak Geni, a Nyepi újév első napja

A Nyepi utáni napon érdemes ellátogatni a dél-denpasari Sesetan faluba. Ilyenkor a helyiek összegyűlnek az úgynevezett “omed-omedan” fesztiválra (ismertebb nevén: “The Kissing Ritual”). Ez egy lokalizált esemény, amelyen többnyire csak a falu “Banjar Kaja” közössége vesz részt.

Omed-omedan (The Kissing Ritual) – Bali (flickr)

A fesztivál azzal kezdődik, hogy az egyedülálló fiatalok közösen imádkoznak az utcán. Az imádság után a férfiak és a nők elkülönülnek egymástól, két csoportot alkotva. A csoportok egymással szemben állnak a főutcán, majd egy hindu vezető jelére mindkét oldal megközelíti az út közepét. A férfi résztvevők magukhoz húzzák és megcsókolják a velük szemben elhelyezkedő nőket, miközben a falu többi tagja vizet locsol rájuk. Érdekesség, hogy sok helyi pár ezen a hagyományon keresztül ismerkedett meg egymással.

Szívesen átélnéd a balinéz újév egyedülálló pillanatait?  Íme a következő 3 év dátumai:

  • 2019-ben Március 7
  • 2020-ban Március 24
  • 2021-ben Március 14

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Az email címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük.

*