Ázsia Szingapúr

Így ütöttem el 72 órát Szingapúrban

A több hónapos délkelet ázsiai kirándulásom első állomása Szingapúr volt, ám nem akartam itt többet eltölteni egy pár napnál. Általában úgy vagyok vele, hogy a nagyvárosokban elég egy hosszú hétvége – így aztán volt egy kis fejfájás hiszen van mit megnézni bőven.

Szingapúr egy tradicionális, ázsia gyökerekkkel rendelkező városállam ahol a modern infrastruktúra és a fejlett társadalmi normák tökéletes egyveleget alkotnak. 

Szingapúr látképe madártávlatból.
Szingapúr látképe madártávlatból.

Aki nem tudná, Szingapúr független városállam. A brit gyarmatosításnak és jó fekvésének köszönhetően 1965-től rohamos fejlődésnek indult és ma már tagadhatatlanul a világ egyik legfejlettebb városállama. Ez egyébként az országba lépést követő első perctől kezdve érezhető is. Szingapúr nem egyetlen, de a fő nyelve az angol. A tömegközlekedés pofon egyszerű, MRT-vel szinte bárhova el lehet jutni max két átszállással. A városban virágzik a tudatos környezetépítés: kevés a szemetelés, jó a közbiztonság és rengeteg a zöld terület – még a felhőkarcolók közepén is parkok vannak. 

Szingapúr 72 óra alatt

Bármit keres is itt az ember, azt nagy valószínűséggel is megtalálja. Az olcsó éjjeli piacoktól kezdve egészen a megfizethetetlen luxusig, szinte mindent. Little india szagos fűszerei, a kínai negyed színes rízslámpái, indonéz, maláj és vietnámi konyhák sokaságai és a Sentosa beach fehér homokos-pálmafás tengerpartja pár megállóra a belvárostól. Mindez megspékelve az esti fények rapszódikus táncával a Gardens by the Bay-ben, a Marina Bay Sands ikonikus hajóformájú hotele alatt. 

Little India 

Nincs még egy olyan színes kúltúra a földön mint az indiai, illetve ebben az esetben a Hindu. Ezt tökéletesen tükrözi az a Little India kellős közepén található Hindu templom is, amely a bengáli néphagyományban híres Kali istennő számára épült 1881-ben.

Sri Veeramakaliamman Templom - Szingapúr, Little India.
Sri Veeramakaliamman Templom – Szingapúr, Little India.

Kampong Glam és a kis rusztikus vietnámi étterem esete

A maláj Kampong Glam körzetben elhelyezkedő Masjid Sultán mecsetje azért lényeges, mert ez Szingapúr egyik legfontosabb épülete a muszlim közösség számára. Az én történetem érdekessége pedig, hogy a mecset látogatása közben akkora zuhé kerekedett, hogy be kellett mennem egy kis vietnámi étterembe, ahol életem egyik legfinomabb házi készítésű baguettes szendvicsét ettem!  A kis rusztikus étterem a Cô Hai Bánh Mì nevet viseli, a “Bánh Mí” egyébként a tradícionális vietnámi baguette. 

Masjid szúltán mecsetje - Szingapúr, Kampong Glam.
Masjid szúltán mecsetje – Szingapúr, Kampong Glam.

Chinatown és Hawker Chan, – a világ legolcsóbb Michelin csillagos étterme

Szinte minden nagy világvárosban van kínai negyed és szinte minden nagy világvárosban hasonló a dolog: díszes épületek, rizslámpák és tömérdek mennyiségű étterem. A különbség annyi a többi Chinatown-hoz képest, hogy itt (is) található a világ legolcsóbb Michelin csillagos étterem-lánca, a Hawker Chan. Az egykor nem több mint két kis utcai pavilonból álló üzlet sorozatban 2016-ban nyerte el először a csillagot és üzletpolitikáján nem változtatva azóta is hozza a szintet. Az étterem névjegyévé vált szója szószos csirkemell adagja nem több mint 3.80 szingapúri dollár.

Buddha Tooth Relic Temple - Szingapúr, kínai negyed.
Buddha Tooth Relic Temple – Szingapúr, kínai negyed.

Gardens by the Bay – Varázslatos kert egy idegen világból

Óriás szuperfák és nagyjából egymillió különböző növényfaj kicsivel több mint 100 hektáron. A Gardens by the Bay több mint egy szimpla botanikus kert. A kert-komplexumban sétálni olyan mintha egy elvarázsolt világba lépne át az ember. Az esti Garden Rapsody-t az OCBC Skywayről nézni pedig már csak hab a tortán.

A Supertree Grove és a felette ívelő OCBC Skyway.
A Supertree Grove és a felette ívelő OCBC Skyway.

Marina Barrage 

Utolsó nap volt még időm lemenni a Marina Barrage-hoz és lőni egy-két légi felvételt a kikötőben tanyázó hajóhadról. A gát egyébként Szingapúr 15.-ik gátja, 2008-ban épült és az ezt követő évben környezetvédelmi-mérnöki díjat nyert. A gát mellett található épület teteje füvesítve van, remek helyszín egy kis lazulásra és a kilátás minden irányba lélégzetelállító.

Hajóhad a Marine Barrage-nál.
Hajóhad a Marine Barrage-nál.

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Az email címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük.

*