Ázsia Thaiföld

Úszó piacok Bangkokban: Khlong Lat Mayom

Mindenki kedveli az úszó piacokat – a helyiek és a turisták egyaránt. A helyi piaci kultúra mélyen gyökerezik a thai mindennapi életben és az étkezés nem egy különleges esemény, mint az megszokott a nyugati kultúrában. Itt inkább egy sokkal kötetlenebb, szórakoztatóbb és mindenképpen olcsóbb élménynek számít. Nem mellesleg a thai ételeknek annyi variációja van, hogy az már önmagában is egy külön téma…

Úszó piacok Bangkokban

Azon rövidke három nap alatt amit Februárban töltöttem a thai fővárosban sajnos nem volt időm bejárni az összes nagy úszó piacot, így a Bangkokban található öt piac közül kellett egyet kiválasztanom: 

  • Damnoen Saduak
  • Amphawa
  • Taling Chan
  • Khlong Lat Mayom
  • Bang Nam

Egy kis keresés után a választás a Khlong Lat Mayom-ra esett a kevesebb turista, az autentikus jelleg és a kedvezőbb távolság miatt. Ugyanis ez a piac csak 20km-re helyezkedik el Bangkoktól, míg a két legnagyobb piac, az Amphawa és a Damnoen Saduak jóval messzebb, az előbbi 90km-re az utóbbi pedig 100km-re található a fővárostól.

Vízalmát áruló nő a Khlong Lat Mayom piacon.

Megközelítés

Amint azt már fent említettem a távolság nagyjából 20km vagyis 45 perc. Aznap egy kicsit megkésve keltem, így Uberrel mentem ki. Mindenkinek ajánlom aki a belvároson kívülre közlekedik (a csúcsforgalmat elkerülendő, inkább a reggeli illetve az esti órákban), ugyanis kényelmes, olcsó és megbízható. Az út nem egész 400 baht volt ami kb. 3000Ft-nak felel meg. Alternatív opció lehet, ha Skytrainnel megyünk. A legközelebbi BTS állomás a Wongwian Yai, ahonnan kb. 150 baht a taxi a piacig.

Update: 2018 márciusában a szingapúri Grab megvette az Uber délkelet ázsiai részét, így az már nem elérhető a régióban.

Úszó piac ami nem is igazán úszó piac…

Attól függetlenül, hogy ez Bangkok egyik legrégebbi úszó piaca, aki temérdek hajóra számít az valószínűleg csalódni fog. A piacon csak elvétve árul egy-két helyi árus csónakból. Itt kell megjegyeznem, hogy a thai értelmezésben az “úszó piac” sokkal inkább folyóparti piacot jelent – ellenben a mi, nyugati értelmezésünkel szemben. 

A hajós árusok egyike a Khlong Lat mayom úszópiacon.

Nem hiába mondják, hogy ez az egyik “legkevesebé turistás” úszó piac Bangkokban. Természetesen turisták itt is vannak, de lényegesen kevesebb mint a másik három nagy piacon.

Véleményem szerint a helyi atmoszféra teljesen kitölti a csónakos árusok hiányát. Talán épp ezért van kevesebb turista amitől viszont csak még autentikusabb a légkör. 

A Thai konyha legjobbjai

Az evés mindig a lebegő piacok látogatásának csúcspontja. A kis fából készült székeken ülve, az asztal mellett horgonyzott csónakokból rendelt ételt fogyasztani egy igazán szórakoztató és egyedi élmény. Ne légyünk félénkek, nyugodtan próbáljunk ki olyan ételeket is, amiket nem ismerünk… !  Egy adag nagyjából 30-40 baht mindenhol míg az italokat általában külön, az italos standoknál lehet kapni. A frissen facsart egzotikus gyümölcslevek igazán üdítő élményt nyújtanak a thai melegben.

Chicken satay mogyorószósszal és zöldségekkel.

A piac legnagyobb része szilárd talajra épül és meglepően nagy. Az egyik oldal a friss piacra, elsősorban a (gyönyörű) zöldségekre és gyümölcsökre koncentrál, míg a másik oldalon színes ételeket, édességeket és mindenféle rágcsálnivalót vásárolhatunk.

Két evés közt egy kis szieszta

Természetesen nem minden csak az evésről szól. Aki szeretné az meglátogathatja a közeli halneveldét és orchideafarmot is egy nagyjából másfél órás csónakos túra keretében. Ez egyúttal remek lehetőség bepillantást nyerni a folyó mentén élő helyiek mindennapjaiba is.

Az úszó piactól nem messze található orhidea farm.

Nekem sajnos nem jött össze, de jó ötletnek tűnhet kombinálni a napot és egymás után két úszó piacot is meglátogatni. Ugyanis a valamivel nagyobb Taling Chan piac csak pár kilométerre található innen.

A piacok általában csak hétvégén (Szombat, Vasárnap) és ünnepnapokon vannak nyitva reggel 9:00-tól késő délutánig.

Fotó kredit: Lone Traveler Premshree Pillai/flickr

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Az email címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük.

*