Európa Ukrajna

Csernobil harminc évvel a katasztrófa után

Éppen Krakkóba tartottam Auschwitzből amikor szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy szívesen elmennék Csernobilba. Egy gyors keresgélés után, nagy meglepetésemre ki is derült, hogy Csernobil már 2002 óta tárt karokkal várja a sötét turizmus szerelmeseit. Amint hazaértem azonnal elkezdtem szervezkedni és pár héttel később már egy Kijevbe tartó repülőn ültem.

Számos túraszervező közül valaszthattam, én egy kijevi cég, a Solo East Travel mellett döntöttem. Az egynapos túra ára összesen $100 volt amihez biztosítást, ebédet és még egy Geiger számlálót is mellékeltek.

A 30 km-es zónába legális kereteken belül, csak szervezett túra formájában lehet bejutni.

A négyes reaktor a vadonatúj szarkofággal - Csernobil.
A négyes reaktor a vadonatúj szarkofággal – Csernobil.

Az atomerőmű 80 km-re Kijev városától északra fekszik és egy kicsit több mint két óra az út. A túravezetőnk, Konstantine nem hagyta, hogy unatkozzunk. Út közben rengeteg érdekes infoval láttot el minket nem csak a katasztrófáról, de Kijevről és az ukrán-szovjet “barátságról” is mesélt.

Durván két óra kocsikázás után meg is érkeztünk a vészélyeztetett zóna első, úgynevezett 30 kilométeres ellenőrző pontjához. Itt kicsit várni kellett amíg mindenkinek átnézték a papírjait, ez körübelül 20 percig tartott.

Első utunk ezután a helyi kantinba vezetett, ahol kényelmesen elfogyasztottuk a csernobili ebédünket. (A kantin egyébként az ott tartózkodó munkások számára van fenntartva.) Az ebéd után feltöltődve vágtunk neki a túrának, kezdve a kisebb településekkel, haladva a négyes reaktor felé Pripyat városon keresztül.

Elhagyatott óvoda csernobilban.
A környező falvakban a természet visszavette, ami egyszer az övé volt.

Csernobil és környéke napjainkban

Már hetekkel a baleset után nem maradt más csak kiüresedett épületek és hátrahagyott emlékekek. Harmincegy évvel a katasztrófa után az anyatermészet visszavette ami egykor az övé volt.

Pripyat, ami valamikor egy fényesen tündöklő szovjet munkásváros volt több mint 50.000 lakossal, ma a világ egyik legtöbbet látogatott szellemvárosa.

Habár az épületek zömén látszik az idő vasfoga, azért akad olyan is ami meglehetősen jó állapotban van. Konstantine elmondta, hogy a helyi hatósagok nem nagyon szeretik az omladozó épületekbe bemászkáló turistákat, ezért, ha rendőrt látunk várjuk meg míg elmennek.

Pripyat város híres uszodája.
Pripyat város híres uszodája.

Szerencsére a veszélyesztett zónában jarőröző rendőrök száma relatívan alacsony, így könnyedén bejutottunk a “legnépszerűbb” épületekbe egy-két fénykép erejéig. Biztonságról lévén szó, itt jegyezném meg, hogy talán a legszigorúbban őrzött terület egész Ukrajnában maga a négyes reaktor…

Mekkora ma a radioaktivitás Csernobilban?

Azt hiszem, ez az első dolog ami eszünkbe jut Csernobil kapcsán. Ma, 31 évvel a baleset után, a katasztrófa területe teljesen biztonságosnak mondható. Vannak úgynevezett “hot spotok” – ahol az átlagnál magasabb radioaktivitást lehet mérni, de még ez is elenyésző a 31 évvel ezelőtti értékekhez képest.

A csernobili katasztrófa során négyszázszor annyi radioaktív anyag szabadult fel, mint Hiroshima bombázásakor. 

[infobox]Egy ilyen fél napos csernobili túra során kb. ugyanannyi sugárzás éri a szervezetet mint egy hoszabb, transzatlanti repülő út vagy egy két napos nagyvárosi (pl:New York, Párizs) tartózkodás alatt.[/box]

Egy megbukott kommunista rezsim maradványai.

Sokak szerint a csernobili katasztrófa volt az utolsó szög amit a Szovjetunió belevert a koporsójába. A történtek kétségtelenül hozzájarultak a kommunista rendszer hanyatlásához.

A katasztrófa által betekintést nyerhetünk, nem csak a pusztításba amit okozott, de abba a letűnt szovjet kúltúrába is ami lehetővé tette ennek kialakulását. A kommunista propaganda eszméi megtalálhatók szinte mindenhol. Ott vannak a falakon, az iskolákban, de még a környéken elő emberekben is.

Szovjet propaganda festmény a falon - Csernobil.
Szovjet propaganda festmény a falon.

Extra: Csernobil túlélési útmutató.

Vannak bizonyos szabalyok amiket nem árt betartani egy ilyen túra során. Összeszedtem, hogy mit érdemes és mit nem érdemes tennünk egy csernobili latogatás alatt:

– Ha lehet, ne maradjunk le a csoportól és mindíg használjuk a kitaposott turista ösvényeket.

– Semmiképpen ne nyúljunk semmihez es ne mozdítsunk el tárgyakat a helyükről, ha csak a túravezetőnk meg nem engedi.

– Viseljünk zárt ruházatot! Ideálisan hosszú újju pólot illetve hosszú száru nadrágot és mindenképpen zárt, kényelmes cipőt esetleg bakancsot az évszaktól függően.

– Ne üljünk vagy térdeljünk le sehova, még akkor sem ha szerintünk az a terület teljesen fertőzésmentes. Talán ez az egyik legfontosabb szabály, már csak azért is, mert könnyű megfeletkezni magunkról viszont elég kellemetlen nadrág nélkül a visszaút.

– Ne próbáljunk meg kicsempészni tárgyakat a veszélyeztett zónán belülről, ugyanis csúnyán ráfázhatunk. Egyes országok terrorcselekményként kezelik az efféle “csínyeket” és ha nem is börtönben, de könnyedén egy fekete listán végezhetjük magunkat nem kevés penzbüntetéssel megfűszerezve.

– A veszélyeztetett zónán belül rengeteg a kóbor kutya és az égyeb vadállat. Barátsagosak és nem félnek az embertől mert a legtöbb turista eteti őket. Nincs is semmi baj ezzel, lehet az állatokat etetni, de ha egy mód van rá, ne érintkezzünk velük vagy ha mégis, mindíg mossunk kezet utána! Nem azért mert az állatok sugárfertőzöttek, hanem mert veszélyes kórokozókat hordozhatnak!

Fotó kredit: Lone Traveler | Ian Bancroft/Flickr

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Az email címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük.

*